среда, 23 марта 2011 г.

Бухгалтерський облік на підприємствах малого бізнесу(конспект лекцій)


Тема 3: Спрощена форма бухгалтерського обліку
1. Сутність спрощеної форми бухгалтерського обліку особливості облікових регістрів.
2. Облік грошових коштів
3. Облік запасів.
4. Облік розрахунків з дебіторами і кредиторами
5. Облік необоротних активів, капітальних і фінансових інвестицій.
6. Облік витрат, доходів і фінансових результатів.
7. Узагальнення даних поточного обліку

1. Сутність спрощеної форми бухгалтерського обліку особливості облікових регістрів.

Спрощена форма обліку рекомендована для малих підприємств з більшим, ніж при простій формі, обсягом документообігу, чисельністю працюючих і обсягом реалізації, які виробляють продукцію, виконують матеріаломісткі роботи та послуги. Як і при використанні простої форми, при ній застосовується спрощений план рахунків. Така форма передбачає застосування п’яти відомостей для обліку майна підприємства та оборотно-сальдової відомості (таблиця 3.1). Кожна відомість призначена для обліку операцій за одним або кількома економічно однорідними рахунками. Сума будь-якої операції відображається одночасно у двох відомостях: в одній - за дебетом рахунка із зазначенням рахунка, який кредитується, в іншій – за кредитом рахунка із зазначенням рахунка, що дебетується [11]. В обох відомостях у графі «Зміст господарської операції» відображається сутність операції за даними первинних документів, регістрів аналітичного обліку.

Таблиця 3.1 – Призначення облікових регістрів спрощеної форми бухгалтерського обліку

Регістр бухгал-терського обліку
Розділи регістру
Рахунки спрощеного Плану рахунків
Інформація, яка відображається в регістрі
1
2
3
4
Відомість 1-м
Розділ 1. Облік готівки та грошових коштів
30”Каса”
Облік та узагальнення інформації про грошову готівку і грошові документи
Розділ 2 . Облік грошових коштів та їх еквівалентів
31 “Рахунки в банку”
Облік та узагальнення інформації про  грошові кошти на рахунках в банку, еквіваленти грошових коштів та грошові кошти в дорозі
Відомість 2-м

20 “Виробничі запаси”
Облік та узагальнення інформації про сировину та матеріали, куповані напівфабрикати і комплектуючі вироби, паливо, тару і тарні матеріали, будівельні матеріали та матеріали, передані на перероблення, запасні частини, матеріали сільськогосподарського призначення, інші матеріали, тварин на вирощуванні і відгодівлі, малоцінні та швидкозношувані предмети і транспортно-заготівельні витрати
26 “Готова продукція”
Облік та узагальнення інформації про готову продукцію, товари, транспортно-заготівельні витрати і торгівельну націнку
Продовження таблиці 3.1
1
2
3
4
Відомість 3-м
Розділ 1. Облік розрахунків з дебіторами і кредиторами
37 “Розрахунки з різними дебіторами”
Облік та узагальнення інформації про розрахунки з покупцями та замовниками, з підзвітними особами, іншими дебіторами, про короткострокові векселі одержані, про резерв сумнівних боргів
55 “Інші довгостро-кові зобов’язан-ня”
Облік та узагальнення інформації про довгострокові позики, довгострокові векселі видані, довгострокові зобов’язання за облігаціями, довгострокові зобов’язання з оренди та інші довгострокові зобов’язання


64 “Розра-хунки за податками та платежами”
Облік та узагальнення інформації про
68 “Розрахунки за іншими операціями”
Облік та узагальнення інформації про
69 “Доходи майбутніх періодів”
Облік та узагальнення інформації про
Розділ 2. Облік розрахунків з оплати праці
66 “Розрахунки з оплати праці”
Облік та узагальнення інформації про

 Відомість 4-м
Розділ 1. Облік необоротних активів та амортизації (зносу)
10 «Основні засоби»
Облік та узагальнення інформації про

13 «Знос необоротних активів»
Облік та узагальнення інформації про


Розділ 2. Облік капітальних та фінансо-вих інвести-цій та інших необоротних активів
14 «Довго-строкові фінансові інвестиції»
Облік та узагальнення інформації про
15 «Капітальні інвестиції»
Облік та узагальнення інформації про


18 «Інші необоротні активи»
Облік та узагальнення інформації про


Продовження таблиці 3.1
1
2
3
4


35 «Поточні фінансові інвестиції»
Облік та узагальнення інформації про
Відомість 5-м
Розділ 1. Облік витрат
84 «Витрати операційної діяльності»
Облік та узагальнення інформації про
85 «Інші затрати»
Облік та узагальнення інформації про

Розділ 2. Облік витрат на виробництво
23 «Вироб-ництво»
Облік та узагальнення інформації про


Розділ 3. Облік доходів і фінансових результатів
44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»
Облік та узагальнення інформації про
70 «Доходи»
Облік та узагальнення інформації про
79 «Фінансовий результат»
Облік та узагальнення інформації про
Розділ 4. Облік власного капіталу, витрат майбутніх періодів, забезпечень майбутніх витрат і платежів
39 «Витрати майбутніх періодів»
Облік та узагальнення інформації про
40 «Власний капітал»
Облік та узагальнення інформації про
47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів»
Облік та узагальнення інформації про
Оборотно-сальдова відомість


Узагальнення даних поточного обліку та перевірка записів на рахунках

Загальна схема записів за умови застосування спрощеної форми бухгалтерського обліку зображена на рисунку 3.1.

2. Облік грошових коштів

Систематизація інформації про наявність і рух готівки, грошових коштів на рахунках у банках, еквівалентів грошових коштів, грошових коштів у дорозі та грошових документів при спрощеній формі обліку здійснюється у Відомості 1-м (додаток В). У розділі І здійснюються записи за операціями з готівкою і грошовими документами за дебетом і кредитом рахунку 30 «Каса»; у розділі II - за операціями на рахунках у банках, з грошовими коштами в дорозі, еквівалентами  грошових коштів за дебетом і кредитом рахунку 31 «Рахунки в банках».



 











Рис. 3.1 Загальна схема спрощеної форми бухгалтерського обліку

У рядку 3 „Зміст операції” за необхідності до початку записів вказується об'єкт обліку (каса, грошові документи, поточний рахунок, акредитивний рахунок, інші рахунки, кошти в дорозі), а в графі 4 „Рахунок 30” або 5 „Рахунок 31” відповідне сальдо на початок місяця, щодо якого здійснюються записи.
Записи у Відомості 1-м здійснюються на підставі первинних та зведених облікових документів (звітів касира і доданих до них прибуткових та видаткових касових ордерів, виписок банку і доданих до них документів, тощо) у розрізі кореспондуючих рахунків у хронологічному порядку.
Для відображення операції в іноземній валюті, відкриваються окремі відомості 1-м за видами валют.
Сальдо відповідних рахунків бухгалтерського обліку у Відомості 1-м на кінець поточного місяця визначається додаванням до сальдо на початок місяця суми дебетових оборотів за місяць і вирахуванням суми кредитових оборотів за місяць. Сальдо звіряється з відповідними документами, що підтверджують останню господарську операцію місяця (звітами касира, виписками банку тощо).

3. Облік запасів

Систематизація інформації про наявність і рух сировини й матеріалів, купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива, тари й тарних матеріалів, будівельних матеріалів та матеріалів, переданих в переробку, запасних частин, матеріалів сільськогосподарського призначення, інших матеріалів, тварин на вирощуванні і відгодівлі, малоцінних та швидкозношуваних предметів, готової продукції і товарів здійснюється у Відомості 2-м (додаток Г), записи до якої продовжуються у вкладних аркушах.
Відомість 2-м використовується для відображення оборотів за дебетом і кредитом рахунків 20 «Виробничі запаси» і 26 «Готова продукція». У графі 4 „Найменування запасів” до початку записів зазначається код і назва рахунку бухгалтерського обліку, за яким вносяться дані про залишок і господарські операції.
Записи у Відомості 2-м проводяться на підставі первинних документів та/або накопичувальних відомостей, звітів, аркушів-розшифровок, у яких узагальнюється надходження запасів та їх використання і вибуття за звітний місяць.
Для ведення обліку запасів за центрами відповідальності у графі 4 „Найменування запасів” записи здійснюються у розрізі матеріально відповідальних осіб, місць зберігання запасів.

4. Облік розрахунків з дебіторами і кредиторами

Облік розрахунків з дебіторами та кредиторами, за податками та з оплати праці ведеться у Відомості 3-м (додаток Б). У ній відображаються обороти за дебетом і кредитом рахунків:
- у розділі І — 37 «Розрахунки з різними дебіто­рами», 55 «Інші довгострокові зобов'язання», 64 «Розрахунки за податками й платежами», 68 «Розрахунки за іншими операціями», 69 «Доходи майбутніх періодів»;
- у розділі II — 66 «Розрахунки з оплати праці».
У розділі І записи групуються за зазначеними рахунками шляхом вписування перед початком записів у графі 3 коду і назви відповідного рахунку бухгалтерського обліку.
Для заповнення граф 7 „Усього за дебетом (кореспондуючий рахунок” і 8 „Усього за дебетом (сума)” використовуються дані Відомостей 1-м, 3-м, 4-м і 5-м.
Записи здійснюються також протягом місяця на підставі первинних документів. Якщо первинні документи використані для записів в інших регістрах і прикладені до них (наприклад, документи з погашення дебіторської заборгованості для ведення записів у Відомості 1-м), відповідні суми господарських операцій заносяться до Відомості 3-м за даними цих регістрів.
Для обліку виданих та одержаних векселів, розрахунків з постачальниками та підрядниками, покупцями і замовниками, з учасниками і підзвітними особами, з іншими дебіторами і кредиторами у графі 3 „Показники” розділу І зазначається назва (прізвище) дебітора (кредитора).
При відображенні розрахунків з дебіторами і кредиторами у відомості відводиться необхідна кількість рядків для впорядкованих записів за кожним з них з продовженням записів на вкладних аркушах. Сальдо на кінець місяця визначається за кожним дебітором або кредитором розгорнуто і переноситься у графу 5 „Сальдо на початок місяця (дебет)” (з графи 21 „Сальдо на кінець місяця (дебет)”) і графу 6 „Сальдо на початок місяця (кредит)” (з графи 22 „Сальдо на кінець місяця (кредит)”) розділу І Відомості 3-м на наступний місяць.
Для обліку розрахунків з бюджетом, за відрахуваннями на пенсійне, соціальне страхування у графі 3 „Показники” розділу І вказуються види податків, платежів і відрахувань. За кожним їх видом щомісяця відображаються нараховані та належні до відшкодування суми, їх погашення, списання, перерахування, тощо. Сальдо на кінець місяця визначається окремо за кожним видом податків, платежів і відрахувань і переноситься до Відомості 3-м за наступний місяць.
Доходи майбутніх періодів відображаються у розділі І Відомості 3-м за їх видами .
Розділ ІІ Відомості 3-м при спрощеній формі обліку складається в тому самому порядку, що при використанні простої форми.

5. Облік необоротних активів, капітальних і фінансових інвестицій

Для систематизації інформації про наявність, рух і знос необоротних активів (основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів), капітальні і фінансові інвестиції та інші необоротні активи застосовується Відомість 4-м  (додаток  Д).
У ній відображаються обороти за дебетом і кредитом рахунків:
- у розділі 1 — 10 «Основні засоби» і 13 «Знос необоротних активів»;
- у розділі 11 — 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», 15 «Капітальні інвестиції», 18 «Інші необоротні активи», 35 «Поточні фінансові інвестиції».
Записи у розділі І здійснюються на підставі первинних і зведених облікових документів (актів приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, актів списання, розрахунку амортизації тощо). У графах 6 — 9 „За дебетом рахунка 10” відображаються дані про надходження необоротних матеріальних (крім капітальних інвестицій) і нематеріальних активів, для заповнення яких використовуються записи ІІ розділу Відомості 4-м і  та Відомості 5-м.
У графах 10 — 15 розділу І „З кредиту рахунку 10 в дебет рахунків” відображаються дані про вибуття необоротних активів (продаж, безоплатну передачу, ліквідацію), їх уцінку, зменшення корисності.
У графах 20 — 23 розділу І „З кредиту рахунка 13 в дебет рахунків 10, 13, 39, 84, 85” відображаються операції з нарахування амортизації та зносу необоротних активів.
 У графах 25 — 26 розділу І „Дебет рахунку 13” відображається списання зносу необоротних активів внаслідок їх вибуття, уцінки та відновлення корисності.
Залишок на кінець місяця на рахунку 10 «Основні засоби» (графа 18) визначається додаванням до сальдо на початок місяця (графа 5) дебетового обороту за місяць (графа 9) і вирахуванням кредитового обороту за місяць (графа 16).
Залишок на кінець місяця за рахунком 13 (графа 27) визначається додаванням до сальдо на початок місяця (графа 19) кредитового обороту ; за місяць (графа 24) і вирахуванням дебетового обороту за місяць (графа 26).
У розділі II Відомості 4-м здійснюється облік капітальних і фінансових інвестицій, інших необоротних активів. Записи в ньому групуються за рахунками 14, 15, 18 і 35 шляхом вписування у графі 2 коду і назви відповідного рахунку.
Аналітичний облік фінансових інвестицій організується у розрізі їх видів, строків та об'єктів інвестування. Аналітичний облік капітальних інвестицій ведеться в розрізі об'єктів інвестування.
Сума податкового кредиту, що визнана у зв'язку з попередньою оплатою (авансом) вартості необоротних активів, будівельно-монтажних робіт та інших робіт капітального характеру, у Відомості наводиться окремо від решти суми авансу. Після одержання в рахунок авансу  необоротних активів і прийняття будівельно-монтажних та інших робіт капітального характеру вона способом сторно відображається за дебетом рахунку 15 «Капітальні інвестиції» і кредитом рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами».
Сальдо на кінець поточного місяця відповідного рахунку у розділі II Відомості 4-м визначається додаванням до сальдо на початок місяця  (графа 3) дебетового обороту за місяць (графа 5) і вирахуванням кредитового обороту (графа 14).

6. Облік витрат, доходів і фінансових результатів.

Відомість 5-м (додаток Ж) призначена для систематизації інформації про доходи, витрати, фінансові результати. В ній також систематизується інформація про власний (статутний, пайовий, додатковий, резервний, неоплачений, вилучений) капітал, створення і використання забезпечень майбутніх витрат і платежів.
У Відомості 5-м відображаються обороти за дебетом і кредитом рахунків:
- у розділі І — 84 «Витрати операційної діяльності» і 85 «Інші затрати»;
- у розділі II — 23 «Виробництво»;
- у розділі III — 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», 70 «Доходи», 79 «Фінансові результати»;
- у розділі IV —39 «Витрати майбутніх періодів», 40 «Власний капітал», 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів».
У статтях рядків 1 — 6 „Елементи витрат” за дебетом рахунку 84 «Витрати операційної діяльності» розділу І на підставі первинних облікових документів (та/або аркушів-розшифровок) на витрачання виробничих запасів, нарахування заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи відображаються витрати, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг і продажем товарів (графи 3 —14).
Собівартість реалізованих виробничих запасів, товарів і іноземної валюти з кредиту рахунків обліку відповідних активів списується в дебет рахунку 84 «Витрати операційної діяльності» (рядки 5.3 — 5.6), а потім - в дебет рахунку 79 «Фінансові результати».
З кредиту рахунку 84 «Витрати операційної діяльності» (графи 16 —18 розділу І) витрати списуються в дебет рахунків:
- 23 «Виробництво» — малими підприємствами, які здійснюють виробництво готової продукції (робіт, послуг), в сумі, що відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», включаються до виробничої собівартості продукції;
- 79 «Фінансові результати» — в сумі інших операційних витрат (адміністративні, збутові).
Списання всієї суми витрат операційної діяльності малі підприємства, які не здійснюють виробництво готової продукції (робіт, послуг), з кредиту рахунку 84 «Витрати операційної діяльності»можуть проводити у кореспонденції з рахунком 79 «Фінансові результати».
Дані графи 15 розділу І Відомості 5-м „Усього за дебетом” в частині витрат, що включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), переносяться до графи 16 розділу І „З кредиту рахунка 84 «Витрати операційної діяльності» в дебет рахунку 23 «Виробництво»” і до графи 4 розділу II „В дебет рахунку 23 «Виробництво» з кредиту рахунку 84 «Витрати операційної діяльності»”, а в частині інших операційних витрат—до графи 17 розділу І „З кредиту рахунка 84 «Витрати операційної діяльності»в дебет рахунку 79 «Фінансові результати»” і до графи 5 розділу III „В дебет рахунку 79 «Фінансові результати» з кредиту рахунку 84 «Витрати операційної діяльності»”, або всі витрати переносяться до графи 17 розділу І „З кредиту рахунка 84 «Витрати операційної діяльності»в дебет рахунку 79 «Фінансові результати»” і до графи 5 розділу III „В дебет рахунку 79 «Фінансові результати» з кредиту рахунку 84 «Витрати операційної діяльності»”, наприклад, на торгівельних малих підприємствах.
У графі 20 розділу І „Усього витрат з початку року” накопичуються дані за складовими елементів операційних витрат і статтями інших затрат за період з початку звітного року, включаючи звітний (поточний) місяць.
У рядках 7.1—7.4 розділу І „Інші затрати” відображаються сума визнаних витрат, що виникли внаслідок іншої, ніж операційна, діяльності (фінансової, інвестиційної, іншої звичайної, надзвичайної) та податок на прибуток.
У графах 4 — 7 розділу II Відомості 5-м „В дебет рахунку 23 «Виробництво» з кредиту рахунків” відображаються витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) за її видами (об'єктами витрат), а у графах 8 — 13 „З кредиту рахунку 23 «Виробництво» в дебет рахунків” - їх списання.
З рахунку 23 «Виробництво» щомісяця малі підприємства, що здійснюють виробництво готової продукції, списують в дебет рахунку 26 «Готова продукція» (графа 8 розділу II) суму витрат, що відносяться до прийнятої готової продукції, або всю суму затрат на виробництво продукції без оцінки залишків незавершеного виробництва.
Малі підприємства, які здійснюють діяльність з виконання робіт і послуг, з кредиту рахунку 23 «Виробництво» щомісяця відображають за дебетом рахунку 79 «Фінансові результати» суму затрат, що відносяться до робіт і послуг, визнаних доходами, або всю суму затрат без оцінки залишків незавершеного виробництва.
Списання собівартості реалізованої готової продукції щомісяця з кредиту рахунку 26 «Готова продукція» (у Відомості 2-м) може здійснюватися в дебет рахунку 79 «Фінансові результати» на суму, що визначена з урахуванням вартості залишку нереалізованої готової продукції, або на всю суму без поділу на собівартість залишків готової продукції. При цьому у всіх випадках у Відомості 2-м забезпечується ведення кількісного обліку залишку, надходження і вибуття готової продукції за первинними документами на її виготовлення і вибуття (реалізацію тощо).
За результатами інвентаризації вартість виявленого у виробничих приміщеннях (ділянках) малих підприємств залишку не закінчених обробкою сировини, матеріалів, деталей, не закінченої складанням і комплектуванням готової продукції (за прямими витратами) відображається за дебетом рахунку 20 «Виробничі запаси» і 23 «Виробництво» та кредитом рахунку 79 «Фінансові результати» (Відомість 2-м і розділ II Відомості 5-м). Одночасно на вартість виявленого залишку способом сторно відображається зменшення оборотів за рахунком 84 «Витрати операційної діяльності» (графа 18 розділу І Відомості 5-м).
Малі підприємства, які собівартість реалізованої готової продукції списують без поділу на собівартість залишку готової продукції, оцінюють залишок готової продукції за справедливою вартістю за даними кількісного обліку руху готової продукції. Визначена вартість залишку готової продукції відображається за дебетом рахунку 26 «Готова продукція» (Відомість 2-м) і кредитом рахунку 79 «Фінансові результати» (рядок 6 розділу III Відомості 5-м).
Розділ III Відомості 5-м призначено для систематизації інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності, про фінансові результати від звичайної діяльності та надзвичайних подій, про нерозподілені прибутки(непокриті збитки).
Записи у графах 11 — 15 „З кредиту рахунків 44, 70, 79 в дебет рахунків 10, 13, 14, 15, 18, 20, 23, 26, 35, 44, 47, 55, 64, 66, 68, 69, 79” цього розділу здійснюються: з кредиту рахунку 70 — у рядках 1 — 5 „Доходи”; з кредиту рахунку 79 — у рядку 6  „Фінансові результати”; з кредиту рахунку 44 —у рядку 7 „Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.
Для заповнення графи 5 розділу III „Усього за дебетом” використовуються дані:
- Відомості 1-м (з кредиту рахунку 3), Відомості 3-м (з кредиту рахунків 37, 64, 68) і розділу III Відомості 5-м (з кредиту рахунку 79) — для рядків 1—4 „Доходи”;
- Відомості 2-м (з кредиту рахунку 26), розділу І Відомості 5-м (з кредиту рахунків 84 і 85), розділу II Відомості 5-м (з кредиту рахунку 23) і розділу III Відомості 5-м (з кредиту рахунків 44 і 70) — для рядка 6 „Фінансові результати”;
- Відомості 3-м (з кредиту рахунку 68), розділу III Відомості 5-м (з кредиту рахунків 44 і 79) і розділу IV Відомості 5-м (з кредиту рахунку 40) — для рядка 7 „Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”.
Систематизація інформації про витрати майбутніх періодів, власний (статутний, пайовий, додатковий, резервний, неоплачений і вилучений) капітал, забезпечення майбутніх витрат і платежів, цільове фінансування і цільові надходження здійснюється у розділі IV Відомості 5-м. У графі 2 „Підстава, операція, дата” початку записів зазначається код і назва відповідного рахунку бухгалтерського обліку.

7. Узагальнення даних поточного обліку

Після закінчення складання відомостей 1-м, 2-м, 3-м,4-м та 5-м підсумкові записи з відомостей переносяться до Оборотно-сальдової відомості (додаток К) в якій виводяться обороти та сальдо по кожному рахунку бухгалтерського обліку і перевіряється правильність складання регістрів.
Вона заповнюється щомісяця перенесенням оборотів за кредитом  із регістрів бухгалтерського обліку у дебет відповідних рахунків. При цьому оборот за кредитом по кожному рахунку оборотно-сальдової відомості має дорівнювати обороту за кредитом по ньому у відповідній відомості.
Оборот за дебетом за кожним рахунком Оборотно-сальдової відомості має дорівнювати обороту за дебетом за ним у відповідній відомості. Загальна сума оборотів за дебетом (сума даних рядків графи 29) Оборотно-сальдової відомості має дорівнювати загальній сумі оборотів за кредитом (сума даних за графами 4 — 28 рядка «Усього оборотів за кредитом рахунків»)в ній.

Контрольні питання
1.     Які підприємства застосовують спрощену форму бухгалтерського обліку?
2.     Які основні регістри спрощеної форми обліку , їх особливості?
3.     Як складається Відомість обліку грошових коштів?
4.     Як складається Відомість обліку виробничих запасів?
5.     Як складається Відомість обліку розрахунків?
6.     Як складається Відомість обліку необоротних активів?
7.     Як складається Відомість обліку витрат, доходів, фінансових результатів?
8.     Як здійснюється узагальнення даних і перевірка записів при спрощеній форму обліку?

1 комментарий:

  1. "Коли мене познайомили з паном Лі Беном (Кредитним директором), я виходив на ринок як перший покупець житла. Мої потреби були дещо іншими, і у мене було багато запитань, перш ніж він надіслав мені мій лист попереднього затвердження , він покликав поговорити зі мною про те, що це означає і що може змінитися. Він зробив мене доступним майже будь-якої години за допомогою електронної пошти та текстових повідомлень, був дуже чуйним та обізнаним. Він також дуже прямий, я пояснив йому, якими були мої очікування щодо часу закриття та інших деталей. Він сказав, що виправдає ці очікування, але перевершив їх. Я так швидко закрив ріелтора, і продавець, звичайно, був у захваті від цього. Але як покупець я оцінив, що я пройшов цей процес коротко, але ретельно. Від попереднього затвердження до закриття - подорож була такою безшовною, і я вважаю себе щасливчиком, бо чув історії жахів про Інтернет. Я рекомендую контактну електронну адресу офіцера з питань кредитування Бен Лі: 247officedept@gmail.com & Whatsapp Номер: + 1-989-394-3740 кожному, хто шукає позику на будь-якому ринку. Все оброблялося в електронному вигляді доцільно та надійно.

    ОтветитьУдалить