воскресенье, 19 сентября 2010 г.

Облік грошових коштів


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ
УКРАЇНИ

Роменський коледж київського національного
економічного університету
РЕФЕРАТ
На тему:
« Облік грошових коштів»
Перевірив:                                                       Виконав:
Викладач                                                         ст. Групи Б-2-1
План:

1.Економічний зміст і завдання обліку грошових коштів
2.Облік касових операцій
2.1 Вимоги до організації готівкових розрахунків
2.2 Документальне оформлення касових операцій
2.3 Облік у касі
2.4 Синтетичний і аналітичний облік касових операцій
3. Облік коштів у банках в національній валюті
3.1 Порядок відкриття рахунків у комерційних банках для підприємств, установ і організацій
3.2 Документальне оформлення безготівкових розрахунків
3.3 Облік в бухгалтерії підприємства
4. Облік операцій на поточних рахунках в іноземній валюті
4.1 Порядок відкриття рахунків в іноземній валюті
4.2. Документальне оформлення експортно-імпортних операцій
4.3. Характеристика рахунків з обліку валютних операцій
4.4 Облік курсових різниць
5. Облік грошових коштів на інших рахунках в банку
6. Облік інших коштів
1.Економічний зміст і завдання обліку грошових коштів

Для ведення виробничої діяльності кожне підприємство повинно мати в необхідних розмірах грошові кошти. Вони необхідні для придбання різних виробничих матеріалів, для оплати праці, для платежів фінансовим органам, іншим установам. 
Грошові кошти в господарстві можуть знаходитися в формі готівки в касі та зберігатися на рахунках в банку і можуть бути використані для поточних операцій.
Еквівалентами грошових коштів є короткострокові фінансові інвестиції, які можуть бути вільно конвертовані у відому суму коштів і мають незначний ризик щодо зміни вартості.
Такими еквівалентами є високоліквідні інвестиції в цінні папери на строк, що не перевищує 3 місяці (казначейські векселі, депозитні сертифікати тощо)
Рух коштів відбувається у відповідності з трьома видами діяльності: операційною, інвестиційною та фінансовою.
Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною та фінансовою.
Прикладом руху грошових коштів внаслідок операційної діяльності є:
·                        Надходження коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);
·                        Надходження коштів за надання права користування активами (оренда, ліцензії тощо);
·                        Платежі постачальникам;
·                        Виплати працівникам тощо.
Інвестиційна діяльність – це сукупність операцій з придбання та продажу довгострокових (необоротних) активів, а також короткострокових (поточних) фінансових інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.
Прикладом руху коштів внаслідок інвестиційної діяльності є:
Платежі повязані з придбанням основних засобів і нематеріальних активів;
·      Надходження від продажу необоротних активів;
·      Надання позик іншим підприємствам;
·      Надходження коштів від фінансових інвестицій (дивіденди, відсотки).
Фінансова діяльність – це сукупність операцій, які призводять до зміни величини (або) складу власного капіталу.
Прикладом руху коштів внаслідок фінансової діяльності є:
·                Випуск власного капіталу (акцій);
·                Отримання позик та їх погашення;
·                Викуп акцій власної емісії;
·                Виплата дивідендів.
Застосовуючи розглянуту класифікацію слід мати на увазі, що віднесення коштів до відповідної групи залежить в першу чергу від характеру господарської діяльності підприємства. Наприклад, інвестиції в цінні папери є інвестиційною діяльністю підприємства, але є основною діяльністю інвестиційної компанії
Основними завданнями обліку грошових коштів є:
·                                Контроль за дотриманням касової і розрахункової дисципліни;
·                                Своєчасне і правильне документальне оформлення операцій по руху грошових коштів;
·                                Контроль за збереженням готівки і цінних паперів у касі підприємства;
·                                Інвентаризація грошових коштів і відображення її результатів на рахунках бухгалтерського обліку.
Для обліку грошових коштів використовуються такі рахунки:
30 Каса”;
31 Рахунки в банках”;
33 Інші кошти”;
34 Короткострокові векселі одержані”;
35 „Поточні фінансові інвестиції”
2.Облік касових операцій

2.1 Вимоги до організації готівкових розрахунків

Касові операції здійснюються відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637.
Всі готівкові розрахунки з підприємствами, а також із фізичними особами здійснюються через касу як за рахунок готівкової виручки, так і за рахунок коштів, одержаних із банків.
Протягом одного дня одне підприємство (підприємець) може розраховуватись з іншим підприємством (підприємцем) за одним або кількома платіжними документами в межах граничної суми готівкового розрахунку. Така сума встановлюється відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлену суму проводяться виключно в безготівковій формі. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежуються.
У разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) понад установлену граничну суму кошти в розмірі перевищення встановленої суми розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня. Одержана розрахункова сума  порівнюється із затвердженим лімітом каси.
Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівку в межах, що не перевищують установлений ліміт каси.
Установлення ліміту каси проводиться підприємствами самостійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі. Розрахунок підписується головним (старшим) бухгалтером та керівником підприємства (або уповноваженою ним особою).
Установлений ліміт каси затверджується внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства.
Кожне підприємство визначає ліміт каси з урахуванням режиму і специфіки його роботи, віддаленості від банку, обсягу касових оборотів (надходжень і видатків) за всіма рахунками, установлених строків здавання готівки, тривалості операційного часу банку, наявності домовленості підприємства з банками на інкасацію тощо.
Готівка, що перевищує встановлений ліміт каси, обовязково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки.
Підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, одержану в банку для виплат заробітної плати, пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), понад установлений ліміт каси протягом трьох робочих днів, уключаючи день одержання готівки в банку.
Видача готівкових коштів на відрядження здійснюється відповідно до законодавства України.
Видача готівкових коштів під звіт на закупівлю сільськогосподарської продукції та заготівлю вторинної сировини, крім металобрухту, дозволяється на строк не більше 10 робочих днів від дня видачі готівкових коштів під звіт, а на всі інші виробничі (господарські) потреби на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання готівкових коштів під звіт.

2.2 Документальне оформлення касових операцій

Приймання готівки в каси проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства.
Про приймання підприємствами готівки в касу за прибутковими касовими ордерами фізичним особам  видається засвідчена відбитком печатки цього підприємства квитанція за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником. Квитанція є відривною частиною прибуткового касового ордера.
Видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником. До видаткових ордерів можуть додаватися заяви на видачу готівки розрахунки тощо.
Якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах рахунках тощо є дозвільний підпис керівника підприємства, то його підпис на касових ордерах не обовязковий.
Виплати заробітної плати, пенсій стипендій проводяться касиром підприємства за видатковими відомостями. На титульній сторінці видаткової відомості робиться дозвільний напис про видачу готівки за підписами керівника і головного бухгалтера або осіб, уповноважених керівником, із зазначенням строків видачі готівки і сум (гривень – словами, копійок – цифрами ). Після закінчення встановлених строків виплат касир зобовязаний:
·                     У видатковій відомості проти приз віща осіб, яким не проведено виплату, поставити відбиток штампа або зробити напис «Депоновано»;
·                     Скласти реєстр депонованих сум;
·                     У кінці платіжної відомості зазначити фактично виплачену та недоодержану суму виплат і засвідчити напис своїм підписом.
На загальну суму готівки, виданої по відомості, в бухгалтерії оформляється видатковий касовий ордер.
Касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтером у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

2.3 Облік у касі

Надходження і видачу готівки касир відображає у касовій книзі. Кожне підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу. Аркуші касової книги мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені відбитком печатки підприємства (юридичної особи). Кількість аркушів у касовій книзі засвідчується підписами керівника та головного бухгалтера підприємства (юридичної особи). Записи у касовій книзі здійснюються у двох примірниках (через копіювальний папір) чорнилом темного кольору. Перші примірники, що є невідривною частиною аркуша касової книги – «Вкладні аркуші касової книги», залишаються в касовій книзі. Другі примірники, що є відривною частиною аркуша касової книги – «Звіт касира», є документом за яким касири звітують щодо руху грошей в касі. Перші і другі примірники мають однакові номери.
Записи в касовій книзі проводяться касиром за кожним касовим ордером і видатковою відомістю в день її надходження або видачі.
Щоденно в кінці робочого дня касир підсумовує операції за день, виводить залишок готівки в касі на початок наступного дня і передає до бухгалтерії як звіт касира другі примірники аркуша касової книги з прибутковими і видатковими касовими ордерами під підпис у касовій книзі.

2.4 Синтетичний і аналітичний облік касових операцій

Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства призначений рахунок 30 «Каса». Рахунок 30 «Каса» має такі субрахунки:
301 «Каса в національній валюті»
302 «Каса в іноземній валюті».
За дебетом рахунку 30 «Каса» відображається надходження грошових коштів у касу підприємства, за кредитом – виплата грошових коштів із каси підприємства.
 На підприємствах, де працюють операційні каси  ( продаж квитків, оплата послуг зв’язку, обмін валюти тощо) відкриваються субрахунки «Операційна каса в національній валюті» та «Операційна каса в іноземній валюті».
Облік касових операцій ведеться в Журналі-ордері № 1 с.-г. та відомості. Записи до журналу-ордера та відомості здійснюються на підставі звітів касира, в яких проти кожної суми проставляють номер кореспондуючого рахунка. Кожному касовому звіту відводиться окремий рядок. Таким чином, кількість рядків в Журналі-ордері № 1 с.-г. відповідає кількості касових звітів за даний місяць.
По закінчені місяця підводять підсумки за дебетом і кредитом рахунку 30 «Каса» і звіряють з оборотами кореспондуючих з ними рахунків, що відображені в інших журналах-ордерах та відомостях.
Після цього кредитові обороти по касі за місяць із Журнала-ордера № 1 с.-г. переносять в Головну книгу. Обороти за дебетом каси в Головну книгу будуть занесені при розносці інших журналів-ордерів (№ 2, 3, 4, 7, 8, 11 та інших» з кредиту відповідних рахунків.
Залишок грошових коштів на кінець місяця, що вказаний у відомості до Журналу-ордера № 1 с.-г., повинен відповідати залишку останнього в даному місяці касовому звіту касира і даним Головної книги.
Облік операцій по іноземній валюті відображають на субрахунку 302 «Каса в іноземній валюті». Для цього передбачено окремий розворот Журналу-ордера № 1 с.-г. та відомості за рахунком 30 «Каса».
Записи здійснюють на підставі касових звітів, що складають по кожній іноземній валюті окремо. Операції реєструють в іноземній валюті та в гривнях за курсом Національного банку України.

Кореспонденція рахунків по обліку грошових коштів в касі
п/п
Зміст господарської операції

Кореспонденція
рахунків
Дебет
Кредит
1
Оприбуткована готівка в касу з поточного рахунку
301

311
2
Надійшла в касу виручка за реалізовану продукцію, виконані роботи, надані послуги
301

361, 377
3
Повернуті невикористані підзвітні суми
301

372
4
Надходження грошових коштів від матеріально відповідальних осіб у відшкодування підприємству завданих збитків у результаті нестач, втрат від псування цінностей
301
375
5
Надходження грошових коштів від акціонерів, засновників в оплату акцій
301
46
6
Надходження грошових коштів від перепродажу викуплених акцій власної емісії
301

45
7
Надходження грошових коштів у відшкодування підприємству раніше списаних активів (на момент виявлення нестачі матеріально-відповідальна особа була не платоспроможною)
301
716
8
Оприбутковані лишки готівки виявлені під час інвентаризації
301
719
9
Внесено готівку на поточний рахунок в банку
311
301
10
Видана готівка в підзвіт та н6а витрати по відрядженню
372
301
11
Оплачені готівкою викуплені акції власної емісії
45
301
12
Виплачена заробітна плата робітникам підприємства
661
301
13
Виявлена нестача готівки в касі під час інвентаризації
947
301


3. Облік коштів у банках в національній валюті

3.1 Порядок відкриття рахунків у комерційних банках для підприємств, установ і організацій

Для зберігання коштів і здійснення безготівкових операцій в установі банку за місцем реєстрації підприємства або будь-якому банку України за згодою сторін відкриваються рахунки.
Порядок відкриття та проведення операцій на рахунках регулюється «Інструкцією про відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», затвердженою постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 р. № 492, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17 грудня 2003 р. за № 1172/8493.
Умови відкриття рахунку та особливості його функціонування передбачаються в договорі, що укладається між банком і його клієнтом.
Договір банківського рахунку та договір банківського вкладу укладаються в письмовій формі.
Днем відкриття поточного рахунку клієнта вважається дата, що зазначена на заяві про відкриття цього рахунку в розділі «Відмітки банку».
До отримання банком повідомлення про взяття рахунку на облік органом державної податкової служби операції за рахунком здійснюються лише із зарахування коштів.
Датою початку видаткових операцій за рахунком підприємця в банку є дата реєстрації отримання банком зазначеного повідомлення.
Якщо субєкт господарювання не має в цьому банку рахунків, то відкриття йому поточного рахунку здійснюється в такому порядку. 
Особа, яка від імені юридичної особи відкриває поточний рахунок, має:
-              предявити паспорт або документ, що його замінює;
-              подати документи визначені Інструкцією.
Якщо субєкт господарювання вже має в цьому банку поточний рахунок, цей клієнт ідентифікований банком і сформована справа з юридичного оформлення рахунку, то відкриття нового поточного рахунку (зокрема, поточного рахунку за спеціальним режимом використання, поточного рахунку в іноземній валюті) здійснюється за умови подання цим клієнтом заяви про відкриття поточного рахунку та засвідченої в установленому порядку картки із зразками підписів і відбитка печатки.

3.2 Документальне оформлення безготівкових розрахунків

Безготівкові розрахунки в господарському обороті України проводяться відповідно до «Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 р. № 22, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2004 р. за № 377/8976.
Під час здійснення розрахунків можуть застосовуватись акредитивна, інкасова, вексельна форми розрахунків, а також форми розрахунків за розрахунковими чеками та з використанням розрахункових документів на паперових носіях та в електронному вигляді.
Інструкцією встановлені правила використання під час здійснення розрахункових операцій таких  платіжних документів (інструментів):
-              меморіального ордера;
-              платіжного доручення;
-              платіжної вимоги-доручення;
-              платіжної вимоги;
-              розрахункового чека;
-              акредитива.
Розрахунковий документ (за винятком розрахункового чека) виписується в кількості примірників, потрібних для всіх учасників безготівкових розрахунків (але не менше ніж два), з використанням електронно – обчислювальних та друкарських машин, за один раз з використанням копіювального або самокопіювального паперу.
Дозволяється заповнення розрахункового документа від руки (кульковою ручкою, чорнилом темного кольору).
Перший примірник розрахункового документа (незалежно від способу його виготовлення) має містити відбиток печатки (якщо наявність печатки передбачена) та підписи/підпис відповідальних осіб/особи.
Банк платника на всіх примірниках прийнятих розрахункових документів і на реєстрах обов’язково заповнює реквізити «Дата надходження» і «Дата виконання», а банк стягувача – «Дата надходження в банк стягувача», засвідчуючи їх підписом відповідального виконавця та відбитком штампа банку. На документах, прийнятих банком після закінчення операційного часу, крім того ставиться штамп «Вечірня».
Банк виконує розрахункові документи відповідно до черговості їх надходження та виключно в межах залишку коштів на рахунку клієнта.

3.3 Облік в бухгалтерії підприємства

На підставі первинних документів банк проводить списання або зарахування коштів на поточний та інші рахунки клієнта.
Для контролю за наявністю та рухом грошових коштів на рахунках в банку банк видає підприємству  виписку банку. Виписка банку – це особовий рахунок підприємства, складається в двох примірниках. Один залишається в банку, другий з копіями первинних документів, на підставі яких банк здійснював операції по рахунку, видається підприємству. Після одержання з банку виписки головний бухгалтер повинен перевірити відповідність записів у ній та документах. Виявивши помилку, бухгалтерія підприємства у письмовій формі повідомляє про це відповідні установи банку.
При обробці виписки слід памятати те, що вона будується з позиції банку. Банк відображає в ній кредиторську заборгованість перед підприємством, тобто при надходжені коштів на рахунок клієнта кредиторська заборгованість буде збільшуватись, при списані (перерахувані) коштів кредиторська заборгованість банка перед клієнтом буде зменшуватись. Тому в виписці банку надходження грошових коштів буде відображатись справа, перерахування зліва, сальдо буде показано теж в правій частині. В підприємстві ці операції проводяться навпаки, тобто надходження коштів – по дебету, а їх списання по кредиту.
При бухгалтерський обробці виписок по кожній господарській операції поряд з відповідною сумою проставляють кореспондуючи рахунки.
Для обліку наявності та руху грошових коштів в національній валюті, що знаходяться на поточному рахунку в банку призначено рахунок 31 «Рахунки в банках», субрахунок 311 «Поточні рахунки в національній валюті».
Облік операцій за рахунком 31 «Рахунки в банках» в розрізі субрахунків ведуть в журналі-ордері № 2 с-г. та відомості. Записи в журналі-ордері та відомості здійснюють по мірі надходження виписок банку після їх перевірки з документами. У виписках і перевірених документах проти кожної суми зазначають номер кореспондуючого рахунку. Суми з кожної опрацьованої виписки записують у журнал-ордер та відомість підсумками з деталізацією сум за кореспондуючими рахунками.
В кінці звітного періоду в журналі-ордері № 2 с-г. та відомості підраховують підсумки оборотів в кореспонденції з іншими рахунками і визначають залишок на перше число наступного місяця, що повинен відповідати наведеному у виписці банку за останній день місяця. Обороти за кредитом субрахунку 311 «Поточні рахунки в банку в національній валюті» журналу-ордера № 2 с-г. переносять в Головну книгу. Одночасно суми, що складають цей оборот, записують за дебетом відповідних кореспондуючих рахунків у Головній книзі в розділ «Обороти за дебетом».
Кореспонденція рахунків по обліку операцій на поточному рахунку
п/п
Зміст операції
Кореспонденція рахунків
Дебет
Кредит
1
Внесено на рахунок у банку з каси підприємства
311
301
2
Погашена довгострокова дебіторська заборгованість
311
16
3
Повернено на поточний рахунок невикористані акредитив або залишок чекової книжки
311
313
4
Надійшли на поточний рахунок кошти, що були здані у вечірню касу банку
311
333
5
Одержано кошти на поточний рахунок від погашення короткострокового векселя
311
341
6
Повернено на поточний рахунок кошти з банківського депозиту
311
351
7
Зараховані на поточний рахунок кошти від покупців чи замовників підприємства за продукцію (товари, роботи, послуги)
311
361
8
Повернуто іншим підприємством виданий йому раніше аванс (попередню оплату)
311
371
9
Одержано раніше нараховані доходи (дивіденди, відсотки та ін.)
311
373
10
Погашена претензія, виставлена іншому підприємству
311
374
11
Зарахована сума, що перевищує номінальну вартість реалізованих акцій
311
421
12
Надійшли на поточний рахунок кошти, одержані від продажу вилучених акцій (паїв)
311
45
13
Зараховані на поточний рахунок внески учасників (власників) до статутного капіталу підприємства
311
46
14
Надійшли на поточний рахунок кошти, що мають цільове призначення
311
48
15
Одержано страхове відшкодування за загибле внаслідок стихійного лиха майно
311
655
16
Надійшла від покупця чи замовника попередня оплата (аванс)
311
681
17
Отримано грошові кошти від дочірнього підприємства
311
682
18
Надійшли на рахунок кошти від внутрішньогосподарського підрозділу, виділеного на окремий баланс
311
683
19
Одержано кошти від реалізації іноземної валюти
311
711
20    
Перераховано кошти на здійснення фінансових інвестицій
14,  35
311
21
Одержано в касу підприємства з поточного рахунка
301
311
22
Виставлено акредитив, перераховано гроші на чекову книжку
313
311
23
Перераховано кошти на придбання валюти
333
311
24
Сплачено аванс іншому підприємству
371
311
25
Перераховано кошти на оплату власних акцій, що викупаються в акціонерів
45
311
26
Погашено позику в національній валюті
601, 611
311
27
Погашено вексель
511, 621
311
28
Перераховані кошти постачальникам (підрядникам)
631
311
29
Сплачено податки (збори)
64
311
30
Сплачені страхові внески
65
311
31
Перераховано зарплату працівників на їх рахунки в банку
661
311
32
Виплачено дивіденди, інші виплати учасникам та засновникам за користування майном
67
311
33
Перераховані кошти дочірньому підприємству
682
311
34
Перераховані кошти внутрішньогосподарському підрозділу, виділеному на окремий баланс
683
311
35
Перераховані кошти іншим кредиторам
685
311


4. Облік операцій на поточних рахунках в іноземній валюті

4.1 Порядок відкриття рахунків в іноземній валюті

Порядок здійснення розрахунків  іноземною валютою регламентується Законом України №185/94 від 23 вересня 1994 р. «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», а облік операцій в іноземній валюті – відповідно «Положенням про бухгалтерський облік операцій в іноземній валюті», затвердженим наказом Міністерства Фінансів України від 14 лютого 1996 р. №29.
Підприємства, що займаються зовнішньо-економічною діяльністю можуть відкривати в установах банків валютні рахунки за видами валют, якщо в статуті підприємства передбачено цей вид діяльності (ЗЕД).
Для відкриття поточного рахунку в іноземній валюті до установи банку необхідно подати такі ж документи, що і для відкриття поточного рахунку в національній валюті ( згідно з Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджено постановою Правління НБУ від 12 листопада 2003р. №492). Поточні рахунки в інвалюті відкриваються на кожен вид валюти окрем

4.2 Документальне оформлення експортно-імпортних операцій

Документи, що використовуються в операціях ЗЕД можна поділити   на слідуючи групи:
·                     технічна документація – технічні паспорти машин і обладнання;
·                     товарно-супровідні документи – сертифікат про якість товару, відвантажувальна специфікація, комплектувальна відомість;
·                     транспортна, експедиторська і страхова документація – транспортна накладна, багажна накладна, страховий поліс;
·                     складська документація – приймальний акт на експортний товар;
·                     митна документація – валютна митна декларація, сертифікат про походження товару, довідка про оплату митного збору і відповідних податків;
·                     розрахункова документація – рахунок-фактура, розрахункова специфікація;
·                     банківська документація – заява про переказ валюти, виписки операцій по валютному рахунку.
Особливістю обліку операцій в іноземній валюті є те, що ці операції відображаються у двох грошових одиницях: в іноземній валюті з одночасним перерахуванням її в гривні по курсу НБУ на дату здійснення операції.

4.3 Характеристика рахунків з обліку валютних операцій

Бухгалтерський облік наявності та руху іноземної валюти ведеться на рахунку 31 «Рахунки в банку», субрахунки 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті», 314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті». Аналітичний облік ведеться за кожним з відкритих у банках рахунків для збереження коштів в іноземних валютах. Записи проводяться на підставі виписок банків та розрахунково-платіжних документів, за якими одержано або сплачено суми в іноземних валютах. Суми за кредитом та дебетом субрахунків 312 і 314 з кожної опрацьованої виписки банку записують в окремому розвороті Журналу-ордера № 2с-г. При записах на кожний кореспондуючий рахунок відводять дві суміжні графи для запису сум в гривнях та іноземній валюті.
Касові операції в іноземній валюті обліковуються на рахунку 30 «Каса», субрахунок 302 «Каса в іноземній валюті». Для цього передбачено окремий розворот Журналу-ордеру 1 с-г. та відомості. Записи здійснюють на підставі касових звітів, що складаються по кожній іноземній валюті окремо. Операції реєструються в іноземній валюті та в гривнях за курсом Національного банку України.
4.4 Облік курсових різниць

Важливим моментом в обліку валютних операцій є облік курсових різниць. На сьогодні розрізняють операційну та не операційну курсову різницю.
Операційна курсова різниця – це та, що виникла при здійснені операційної (основної) діяльності. Для обліку операційної курсової різниці передбачені рахунки 714 «Дохід від операційної курсової ризниці», та 945 «Втрати від операційної курсової  різниці».
Не операційна курсова різниця це та, що виникає при реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів в іноземній валюті. Облік не операційної курсової різниці ведеться на рахунках 744 «Дохід від не операційної курсової різниці», та 974 «Втрати від не операційних курсових різниць».
Відповідно до П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2000 р. № 193., курсова різниця визначається по монетарних статтях балансу.
Монетарні статті – статті балансу це грошові кошти, а також такі активи і зобов’язання які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів. Монетарні статті балансу відображають грошові кошти в касі, на рахунках в установах в банків, в органах Державного казначейства, а також дебіторська та кредиторська заборгованість, що будуть отриманні чи сплачені у визначеній сумі грошей або їх еквівалентів.
Немонетарні статті – статті інші, ніж монетарні статті балансу.  Немонетарні статті балансу відображають основні засоби, матеріали, та інші статті, які не відносяться до монетарних.
Кореспонденція рахунків по обліку операцій на поточному рахунку в іноземній валюті
№ п/п
Зміст операції
Кореспонденція рахунків
Дебет
Кредит
1.
Отримано передоплату від нерезидента
312
681
2.
Перераховано передоплату нерезиденту
371
312
3.
Отримано оплату від нерезидента
312
362
4.
Перерахована оплата нерезиденту
632
312
5.
Отримано в касу іноземну валюту з поточного рахунка в іноземній валюті
302
312
6
Перераховано валюту для продажу на міжбанківському валютному ринку
334
312
7
Зарахована валюта на поточний рахунок в іноземній валюті придбана на міжбанківському валютному ринку
312
333
8
Відображено позитивну курсову різницю:
- по залишку коштів на поточному рахунку в іноземній валюті
- по залишку дебіторської заборгованості
- по залишку кредиторської заборгованості


312
362
945


714
714
632
9
Відображено негативну курсову різницю:
- по залишку коштів на поточному рахунку в іноземній валюті
- по залишку дебіторської заборгованості
- по залишку кредиторської заборгованості


945
945
632


312
362
714

5. Облік грошових коштів на інших рахунках в банку

Підприємства можуть відкривати у банках також інші рахунки, кошти яких використовуються для різних операцій цільового характеру. Для їх обліку призначений рахунок 31 «Рахунки в банках», субрахунок 313 «Інші рахунки в банку в національній валюті». На субрахунку 313 ведеться облік коштів на поточних рахунках за спеціальним режимом використання, на поточних бюджетних рахунках, акредитивах, лімітованих чекових книжках.
Поточні рахунки за спеціальним режимом використання відкриваються на підставі рішень Кабінету Міністрів України і Національного Банку України з визначенням режиму цих рахунків.
Так Постановою Кабінету Міністрів України №805 від 12.05.1999р. «Про порядок нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих на виплату дотацій сільськогосподарським виробникам за продані ними переробним підприємствам молока та м’яса у живій вазі» передбачено відкривати спеціальні рахунки переробним та сільськогосподарським підприємствам по зарахуванню дотацій за молоко і м’ясо в живій вазі, а витрачати ці дотації можна тільки на розвиток галузі тваринництва.
При нараховані сум дотацій, що належать сільськогосподарським підприємствам від заготівельних (переробних) підприємств складається кореспонденція:
Дебет 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»
Кредит 48 «Цільове фінансування і цільові надходження»
При перераховані сум дотацій на спеціальний рахунок у банку:
Дебет 313 « Інші рахунки в банку в національній валюті»
Кредит 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»
Акредитиви виставляють для розрахунків з іногородніми постачальниками. На кожний виставлений акредитив відкривають аналітичний рахунок з зазначенням постачальника. Акредитиви виставляють за рахунок власних коштів та залучених ( кредитів банку). Для здійснення розрахунків у безготівковій формі між юридичними  та фізичними особами з метою скорочення розрахунків готівкою за отримані матеріальні цінності, виконані роботи та надані послуги застосовуються розрахункові чеки. Детально порядок застосування акредитивів та розрахункових чеків для здійснення розрахункових операцій розглянуто в п. 3.2. Документальне оформлення безготівкових розрахунків.
Чекові книжки видають у підзвіт працівникам підприємства для здійснення розрахунків. З метою контролю окремо облічують чекові книжки на субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами» та субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». При видачі чекової книжки в підзвіт дебетують субрахунок 372 та кредитують субрахунок 685. Після подання підзвітною особою звіту про використання чеків проводять зворотній запис. Отже, сальдо за субрахунками 372 і 685 буде однаковим. Воно відображує залишок коштів по чеках у підзвітних осіб. Різниця між цими залишками та залишком за субрахунком 313 у частині коштів на чекових книжках показує суму вже виданих, але ще не оплачених банком чеків.

Кореспонденція рахунків по обліку операцій на інших рахунках в банку в національній валюті (акредитиви, лімітовані чекові книжки)
№ п/п

Зміст господарської операції
Кореспонденція рахунків
Дебет
Кредит
1.
Відкритий акредитив, одержана розрахункова чекова книжка за рахунок коштів поточного рахунка
313
311
2
Відкритий акредитив, одержана розрахункова чекова книжка за рахунок короткострокових кредитів банку
313
601
3
Оплачено через акредитив, з розрахункової чекової книжки постачальникам
631
313
4
Повернуті на поточний рахунок в банку в національній валюті невикористані суми акредитивів, розрахункової чекової книжки
311
313
5
Погашено короткострокову позику банку за рахунок невикористаних сум акредитивів, розрахункової чекової книжки
601
313

На субрахунках 313 та 314 ведуть облік грошових коштів на карткових рахунках. Відповідно до «Положення про впровадження пластикових карток міжнародних платіжних систем (МПС) у розрахунках за товари, надані послуги і при видачі готівки», затверджено Постановою Правління Національного Банку України від 29.02.1998 р. №37, юридична особа – резидент України може відкривати в уповноваженому банку корпоративний картковий рахунок, на який зараховуються кошти, призначені для фінансування витрат, зокрема на відрядження, здійснення розрахунків з постачальниками та інше.
 Порядок відкриття карткового рахунка регулюється «Інструкцією про відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», затвердженою постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 р. № 492, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17 грудня 2003 р. за № 1172/8493.
 Перш ніж перерахувати кошти на картковий рахунок, підприємство визначає яким робітникам і на які цілі буде видана БПК. Після зарахування коштів на картрахунок, банк видає співробітнику підприємства його корпоративну пластикову картку. Розпорядження картрахунком здійснюється за допомогою банківської пластикової картки (БПК).
БПК – це пластиковий ідентифікаційний засіб із зазначенням номера і терміну дії картки, а також прізвища та  імені працівника, зразка підпису держателя БПК.
БПК може бути дебетною і надавати можливість розпоряджатися картрахунком в межах залишку коштів ньому, а також кредитною, що дає можливість здійснювати операції кредитування клієнта в межах виставленого банком – емітентом ліміту кредиту. При відкритті карткового рахунку складають проводку Дебет 313, 314 – Кредит 311, 312.
Кошти з карткових рахунків за допомогою БПК використовуються для отримання працівниками готівки через банкомати і при цьому складаютьс такі кореспонденції рахунків:
·                     на заробітну плату  Дебет 661 – Кредит 313
·                     на відрядження Дебет 372 – Кредит 313, 314
·                     для розрахунків з постачальниками, кредиторами Дебет 63, 685 – Кредит 313, 314.
Договір на відкриття карткового рахунка діє один рік. Після цього дія договору припиняється або продовжується. При припинені дії договору залишок коштів з картрахунків повертається на основний поточний рахунок.
Синтетичний облік на рахунках 313, 314 ведеться в журналі-ордері 2 с.г. Для аналітичного обліку операцій за картрахунком підприємству видається виписка банку.
6. Облік інших коштів

Облік інших коштів ведеться на рахунку 33 «Інші кошти». На даному рахунку обліковують грошові документи та грошові кошти в дорозі як у національній валюті, так і в іноземній. До грошових документів, які обліковуються на субрахунках 331 «Грошові документи в національній валюті», та 332 «Грошові документи в іноземній валюті», відносять документи, що знаходяться в касі підприємства: оплачені путівки в будинки відпочинку та санаторії, поштові марки, проїзні талони на службові роз’їзди та інші грошові документи.

Кореспонденція рахунків з обліку грошових документі.
№ п/п
Зміст операції
Кореспонденція рахунків
Дебет
Кредит
1.
Придбані грошові документи (поштові марки, талони на харчування) підзвітною особою;

На суму ПДВ
331, 641
372

2.
Списані  по акту використані марки
92
331

3.
Видані талони на харчування працівникам
663
331
4.
Отримані путівки в санаторії, дома відпочинку за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
331
65
5.
Видана путівки працівникам
377
331
6.
Оплачено працівниками 10%, або 30% вартості путівки
301
377
7.
Перераховані кошти сплачені працівниками
65
311
8.
Різниця в вартості путівки сплачена за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
65
377

До грошових коштів у дорозі, які обліковуються на субрахунках 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті» та 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті» відносять виручку, одержану підприємством за послуги, виконані роботи або реалізовану продукцію, внесену у касу банку або почтового відділення для зарахування на поточний рахунок, але які ще не зараховані за призначенням. Підставою для відображення в обліку сум є: квитанція установи банку, почтового відділення, копії супровідних відомостей про здавання виручки інкасаторам банку тощо.
При журнально-ордерній формі операції на рахунку 33 «Інші кошти» обліковують у Журналі-ордері №2 с. г. та відомості. По кожному субрахунку в названих облікових регістрах передбачено окремі розділи. Записи здійснюють на підставі виписок банку.

Кореспонденція рахунків з обліку грошових коштів в дорозі
№ п/п

Зміст операції
Кореспонденція рахунків
Дебет
Кредит
.
Здана виручка за реалізовану продукцію підзвітною особою у вечірню касу банку
333
372
2.
Перераховані грошові кошти з поточного рахунку в національній валюті для придбання іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку
333
311
3.
Зарахована валюта на поточний рахунок в іноземній валюті придбана на міжбанківському валютному ринку
312
333
4.
Списана іноземна валюта з поточного валютного рахунка для продажу на міжбанківському валютному ринку
334
312
5.
Зараховані на поточний рахунок грошові кошти, здані в вечірню касу банку
311
333
6.
Списана собівартість реалізованої іноземної валюти
942
334

2 комментария:

  1. Спасибо, очень коротко и ясно, то что нужно для отчета по практике!

    ОтветитьУдалить
  2. «Проще говоря, Бенджамин Ли - самый приятный человек и лучший кредитный специалист в своем сервисе. На протяжении всего процесса обновления нашего бизнеса у нас была очень ухабистая дорога из-за нехватки средств. Г-н Бен всегда был в курсе всех сторон, чтобы убедиться, что все идет по плану, чтобы уложиться в наш сжатый срок для закрытия нашего кредита. Мы ценим все, что он для нас сделал, и настоятельно рекомендуем его и его кредитную компанию всем, кто хочет получить финансирование. Еще раз спасибо, мистер Бен.
    Свяжитесь с г-ном БЕНом по: 247officedept@gmail.com Также в Whatsapp: + 1-989-394-3740.

    ОтветитьУдалить